6 Ocak 2008 Pazar

Şirinler Komunist mi, Mason mu ?

Yıllardır bu konu özellikle üzerinde çeşitli platformlarda tartışmalar yapılmaktadır..Ayrıca bu konu pek çok İletişim Fakültesinde “medya ve kültür” “kültürel emperyalizm” gibi derslerde ders konusu olarak işlenmektedir pek çok çizgi film, dizi, reklam ve sinema filmleri ile birlikte..Peki gerçekten şirinler komünist midir yoksa son yılarda İtalyan araştırmacı Antonio Soro nın belirttiği gibi mason mu?Durun durun birden kafanız karışmasın!“Nasıl yani yıllarca tek kanalda izlediğimiz ve hala bu gün izlemekte olduğumuz masum şeyler yani şirinler azılı birer komünist mi?(bu soru komünizm fobisi olanların beyninde yankılanmaya başladı bile bence)


Öncelikle Şirinleri çözümlerken hangi yöntem üzerinden gideceğimiz belirlemeliyiz..Çözümlemede kullanacağımız yöntem metin okuma olacak. Zannedilenin aksine alt metin okuma yapacağız.. Yani şirinlerin yaşayışı, davranışı, kişilikler, aslında neleri temsil ediyor buna bakacağız..Bu konuda bir örnekle başlayalım konunun anlaşılabilirliğini arttırmak açısından ikinci dünya savaşında Hitler hem radyoyu hem de sinemayı kendi istediği mesajlarla süsleyerek Alman haklını uyuşturmuştur. 2.Dünya Savaşı dönemin (Hitler dönemi) Almanyasının sinemasına bakıldığında o dönem çekilen tüm filmlerde aktör ve aktristler sarışın ve mavi gözlüdür.. Burda amaç saf Alman ırkını temsil etmek izleyicinin kafasında alman imajını oluşturarak beyin yıkamaktır ( burada özet olarak bir örnek vermek istedim aslında yazılacak çok şey var ama bu gün şirinleri işleyeceğiz- TV, de ve sinemadaki tüm filmlerde ve dizilerde kodlanmış alt metinler vardır. Ve izleyici istem dışı olarak bunlara maruz kalır- )


Öncelikle çizgi dizimizin künyesine ve yaratıcısına bir bakalım genel olarak...Şirinler, Belçikalı çizer Peyo'nun ünlü eseri. 1958'de Peyo Cullifors tarafından çizgi roman olarak ortaya çıktı. 1981'de televizyonda gösterilen şirinler büyük ilgi gördü. Orjinal ismi "Schtrumpf" (İngilizce'de "Smurf") olan şirinler 256 bölümden oluşuyor. şirinler çizgi filminin yaratıcısı peyo, sosyalisttir.. şirinleri ortaya çıkardığı zaman iki kutuplu bir dünya vardı.. bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB.. sosyalist olan peyo, yaptığı çizgi filmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika’ya karsı bu yolla propaganda yapmak istemiştir..Şirinler yıllardır Komünizm propagandası yapmakla suçlanmış ABD'de bir dönem gösterimi yasaklanmıştır.Şimdi gelelim şirinler çizgi filmini alt kodlamaları ile okumaya...


Şirinlerin temel noktaları para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri Şirin babanın Karl Marx'a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir. Herkes kendi işini yapıyordur ve mutludur. Herkes aynı şeyi giyiyordur. Çizgi filmdeki Şirinlerin düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder, altın ve para düşkünüdür (kapitalizm)ve onları yeme (misyonerlik) gibi pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir.Şirinler ormanda yaşıyor.Hiçbir şekilde mülkiyet hakları yok.Her şeyi paylaşıyorlar, para pul geçmiyor.Köprü yapan şirinle aşçı şirin aynı payı alıyor. Hatta belediye başkanı olan şirin babaya da ayrı pay düşüyor. kendine pay ayırmıyor. aile kavramı yok, herkes kardeş... hiçbir şey nedenselleştirmez...


Başta da belirttiğimiz gibi tamamen kominal bir yaşam savunuyorlar.Bu açıdan bakıldığında anarşizmle karıştırılması muhtemeldir.Ama karakterlerin genel özellikleri gerekli ayrımı yapmamıza yardımcı olabilmektedir.Şirinlerin temsil ettiği çok farklı unsurlar da vardır. Örneğin; Şirine feminizmi, Süslü eşcinselliği, Güçlü şirin maço erkeği temsil eder. Şirin baba Karl Marx tır.Gargamel ise daha öncede belirttiğimiz gibi kapitalizmi temsil eder (dinle birlikte).Para düşkünüdür, bencildir ve karşısındakilere zarar vermek ister. Koşulsuz itaat eden yandaşları da vardır(Azman).Şirinler çizgi dizisinin komünizm ile ilgili çağrışımlar yaptığı aşikar bir gerçektir. Fakat bu durum hiçbir devletin rejim değiştirmesine neden olmayacak kadar zararsızdır. Yani pek çok kişinin korktuğunun aksine bu çizgi film sadece çocuklara paylaşımcılığı ve kardeşliği öğretecektir.Yıkıcı değil yapıcıdır(pokemon gibi örnekleri düşününce).Son olarak yazının akışı içindede bahsettiğimiz şu masonluk iddiasına bir bakalım.


Şirinler, mason locasının ürünü mü?İtalyan araştırmacı Antonio Soro karakterlerin ve hikayenin arkasında bir Mason locası olduğunu söylüyor.Soro, şirinler, gerçek bilgi ve masonluk" adlı kitabında her bir mavi şirinler yaratığının gnostik (tanrının sırrını bilgi temelinde arayan felsefik akım) karakterinde en gizli mason localarından birini sakladığını açıkladı.Şirin baba karakteri de bu mason locasının Büyük Üstadı.


Şirinlerin renklerinin de masonik bir yorumu var: Mavi gnostik ekolde gizemli Tanrı'nın çocuklarını, beyaz saflığa özlemi, Şirin Babanın kırmızı külahı da ruhun ateşini simgeliyor.Erkek şirin sayısının 99 olması masonluğun kademelerini temsil ediyor. Gargamel, loca dışında masonların sırlarını öğrenmeye çalışan, Şirine ise "ilahi uyumu" yıkan dişi öğe.Şimdi bu iki tez üzerinden hangisinin daha gerçekçi olduğunun yorumunu okuyanlara bırakıyorum..Sonuçta şirinler gayet başarılı, paylaşımcı, insani değerleri yüksek bir çizgi dizidir..


Kaynak:sanalforum.com

1 yorum:

DÜDÜKLÜ TENCERE dedi ki...

İlk defa yorum yazmakta zorlandığım
bir blogun tam merkezindeyim.
Doğru yorum yazsam zamanım dar,
baştan savma yazsam blogun içeriğine
sığmaz. Zamınım derken,kafadan bana
kemiksiz 15 gün lazım. Daraldım...
Yine kestirmeden gitmek en iyi çözüm.
Blogunuz, geniş kapsamlı tarihi bir
ansiklopedi desem işin içinden sıyrılırım mı? bilemem...
Bence öyle. Bu bilgilerden yararlanırım,kutlarım. Bu yorumumu
Blograzzi sırtlarına,sayfanıza taşıyorum. İyi akşamlar..